Kuchnia kaszubska, podobnie jak kuchnia góralska, ściśle związana jest z położeniem geograficznym tego obszaru Polski. Kaszuby można podzielić na część nadmorską, jeziorną i borowiacką, a każda z tych części ma specyficzne dla siebie potrawy i składniki kulinarne. Podstawą kuchni kaszubskiej rozpatrywanej w całości są oczywiście ryby z racji nadmorskiego położenia Kaszub. W części nadmorskiej Kaszub dominować będą ryby morskie – przede wszystkim śledzie, szproty, flądry, łososie, dorsze. Również ryby słodkowodne stanowią ważny składnik kuchni kaszubskiej – węgorze, sandacze, szczupaki, okonie. Na całym obszarze Kaszub często spotykane są także potrawy z drobiu, w szczególności z gęsi i kaczek oraz dania z ziemniaków i brukwi.

Popularnymi i prostymi daniami kaszubskimi są śledzie w różnej postaci. Mamy tu zatem śledzia w sałatce, śledzia ze śliwką, śledzia z kartoflami w śmietanie, śledzia z boczkiem, śledzia w zalewie octowej itd. Ryby przygotowywane są pod różnymi postaciami – ryby marynowane w różnych przyprawach, ryby wędzone dymem ciepłym i zimnym, ryby solone w zalewie, ryby gotowane w wywarach warzywnych, ryby smażone itp. Dzięki takim zabiegom jeden podstawowy składnik – ryby – może występować w najróżniejszych wariantach smakowych. Ważną rolę odgrywają tu dodatki – ziele angielskie, listek bobkowy, ocet, przyprawy.

Z potraw ziemniaczanych popularnym przysmakiem kaszubskim są tzw. golce, czyli kluski ziemniaczane. Przyrządza się je z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę i surowych ziemniaków, startych na tarce, dodaje do nich mąkę, jajka, cebulę, pieprz, sól, boczek do okrasy. Inna potrawa ziemniaczana to tzw. plińce, czyli placki ziemniaczane – http://agabagietka.pl/pieczywo-z-dostawa-do-domu, smażone na patelni i podawane ze śmietaną lub cukrem. Bardzo prostą potrawą popularną na Kaszubach jest prażnica, czyli po prostu jajecznica smażona z bułką namoczoną w mleku. Regionalną potrawą kaszubską są także ruchanki, czyli racuszki z ciasta chlebowego smażone na gorącym tłuszczu, posypywane cukrem i spożywane na ciepło.

Wśród kaszubskich zup najpopularniejszą jest zupa z brukwi żółtej. Zupę tę przyrządza się na mięsie gęsim lub kaczym, dodaje się do niej brukiew i ziemniaki, włoszczyznę i przyprawy do smaku. Słynna jest także zupa z maślanki, zwana dziadówką lub zupą dziadowską. Składniki tej zupy to: 1 l maślanki, 1 kg ziemniaków, łyżka, masła, łyżka mąki żytniej, 10 dkg boczku surowego, cebula, liść laurowy, sól. W kuchni kaszubskiej stosuje się również obficie suszone grzyby, żurawinę (np. kaczka z żurawiną) i jagody.